Hatha Yoga

Kom ook ervaren hoe fijn het is om lekker te rekken en strekken met je lijf, bewust te ademen en eenvoudige meditatie technieken te leren. Ontspannen en als herboren ga je weer naar huis en let maar op, op den duur gebruik je yoga in je dagelijks leven.

Leuk je te gaan ontmoeten voor jou yogales bij Crystal Yoga in Enschede en Losser.

Wat betekent Hatha Yoga?

Yoga is onder andere gebaseerd op de Yoga sutra’s (leefregels) van de Indiase wijsgeer Patanjali. Het achtvoudige pad van Patanjali is een leidraad naar Yoga of eenwording; naar innerlijke vrijheid.
Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent dus eenheid, verbinding.
De betekenis van Hatha is zon (ha) en maan (tha). Ze symboliseren de twee krachten, yin en yang, vrouwelijk en mannelijk, licht en donker, die ons hele bestaan bepalen. Hatha Yoga betekent het bij elkaar brengen, harmoniseren en balanceren van deze twee krachten in jezelf.
Als je regelmatig aan yoga doet verbind je je lichaam, geest en ziel. En zo kun je als mens gaan leven in harmonie met jezelf, met je medemens en je omgeving. Yoga wordt vaak geassocieerd met ‘zweverig’. Het tegendeel is waar: door yoga zul je beter in staat zijn je lichaam te voelen, je geest te begrijpen en vooral ook het denken tot rust te laten komen.

Wat zijn de effecten van Hatha Yoga?

•    vermindert stress
•    meer vitaliteit en energie
•    verbetering uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid
•    meer ontspanning, innerlijke rust en balans
•    soepelere gewrichten en spieren
•    verbetering van je houding, minder rugklachten
•    verlicht spanningen en pijn
•    herstel van bloedsomloop, hormoonhuishouding en stofwisseling
•    je masseert inwendige organen
•    verwijdering van afvalstoffen  uit je lichaam
•    beter en dieper slapen
•    zelfvertrouwen en zelfbewustzijn
•    afvallen; doordat lichaam en geest tot rust komen maak je minder van het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt voor vetopslag
•    meer levenslust en daardoor blijer door het leven gaan.

Waar bestaat een Hatha Yoga les uit?
De lessen bestaan uit een aantal belangrijke onderdelen: houdingen (asana’s), ademhaling, ontspanning en meditatie. Bij yoga heb je eigenlijk geen beginners en gevorderden. Iedereen (ont)spant zich (in) vanuit zijn of haar eigen basis.
Privé yogalessen

Crystal yoga geeft ook INDIVIDUELE  of privé Yoga training. Dit houdt in: Yoga zonder een groep en op een moment dat het jou het beste uitkomt. Tijdens een intakegesprek wordt er gekeken naar jouw doelen en hoe we dit samen kunnen bereiken. Yoga, meditatie, ademoefeningen vormen hiervoor de basis.
Je kunt dit doen, zodat je met een prettiger gevoel kunt instromen in de groepslessen, of omdat je sowieso liever privéles krijgt.
Privélessen kunnen ook gedeeld worden met een partner, vriend(in) of collega. Je kunt thuis een klein groepje samenvoegen tot maximaal vier personen. Zo genieten jullie van de voordelen van individuele begeleiding en delen de kosten. Een les duurt één uur. Wil je liever een langere les, dat kan uiteraard.
Tarieven: in overleg. Is afhankelijk van jouw wens en mogelijkheden.

Ervaringen yoga deelnemers

Cathy: “Ik vind je lessen fantastisch. De combinatie van oefeningen, bewustzijn, ontspanning en meditatie is voor mij helend en heerlijk. Bovendien vind ik je inspirerend en enthousiasmerend.”

Tanja: “Iedere les lekker met mezelf en mijn lichaam bezig. Ik vind het fijn hoe je tijdens de les met iedereen individueel bezig bent. Iedereen krijgt de aandacht die nodig is.”

Wim: “Jouw yogalessen zijn een goede aanvulling op mijn persoonlijke ontwikkeling. Het geeft mij ook flexibiliteit.”

Ilse: “Je heerlijke lessen zijn een weldaad voor lichaam en geest en overal toepasbaar. Laatst met rugpijn na werken in de tuin yogaoefening gedaan en het was zo weer opgelost. Top!”

Gerda: “Deze yogavorm vind ik heel fijn. Het geeft mij rust van binnen en voel met veel evenwichtiger.”

Alma: “Sommige yoga oefeningen zijn echt afzien voor me, maar ik vind het heerlijk! Ook de “lichtmeditatie” geeft kracht en een gevoel van samen Zijn.”

Tim: “In korte tijd hebben de yogalessen me weer in eigen kracht en bij mezelf gebracht. Je leuke lessen geef je met een lach, overtuiging en compassie. Wat een geweldige, mooie, lieve vrouw en zo bescheiden.”

Annet: “Yoga is je passie en inmiddels je missie. Dat is voelbaar in je wijze van lesgeven. Yoga houdt me geaard en toch open-minded in het besef dat alles in ons is. Ook het zelfhelende vermogen om flexibel, vitaal en krachtig te blijven.”

Gera: “Wat ben ik blij met jouw yogalessen. Het brengt me veel als ontspanning, minder fysio, om kunnen gaan met mijn beperkingen die langzaam minder worden. Ik heb lange tijd niet zoveel kunnen doen.”

Sonja: “Ik heb veel geleerd in de korte tijd dat ik yoga doe. In het ziekenhuis heb ik de ademhalings- en meditatieoefeningen tijdens punctie en MRI kunnen toepassen. Het hielp mij te ontspannen en de tijd ging ook sneller.”